Focus kamini

Dominique Imbert

Dominique Imbert, vlasnik i tvorac Focusa roden je 1940. godine u Monpeljeu na jugu Francuske.Posle studiranja književnosti u Londonu i Parizu slucajno je postao, kako sam naglašava, etnolog na Aljasci i pomocnik kuvara na Menhetnu, pre nego što je doktorirao sociologiju i postao profesor književnosti u Parizu.1967. godine Dominique Imbert je najzad shvatio da je njegova ljubav prema umetnosti daleko veca od želje da se bavi prosvetom i te 1967. Godine otvara malu radionicu u selu Viols Le Fort, na severu Monpeljea, u kojoj je poceo da izraduje umetnicke skulpture od celika.

Antefocust

Antefocus 1968.

Gyrofocus

Gyrofocus 1968.

Upravo je u tom studiu, te 1968.dizajnirao svoj prvi kamin koji mu je služio za licne potrebe. Bio je to model „ Antefocus“.

Savršenstvo geometrije u savezu sa lepotom vatre probudilo je novu strast u njemu. Iz želje da iz svakog oblika izvuce poetican sklad, Antefocus je poslužio kao prototip za model "Gyrofocus" kojeg je Dominique dizajnirao 1968. Godine. Bio je to prvi viseci kamin koji se rotirao za 360° i koji ce kasnije, zbog izuzetnog dizajna ali i zbog termicke efikasnosti i jednostavne montaže, postati prepoznatljiv simbol Focusa.

Izlagan po muzejima umetnosti širom sveta, proneo je slavu Focusa i ostavrio nebrojano mnogo nagrada i priznanja , a poslednje je stiglo 2009 godine kada je u Italiji proglasen za najlepši objekat sveta na prestižnom PULCHRA takmicenju.

Upravo su ovi modeli odredili pravac umetnickog izražavanja i predstavljaju odskocnu dasku Focusa... Zvezda je rodena...

Metafocus 6t

Metafocus 6.

Omegafocus

Omegafocus

Živopisna prica umetnika i tvorca kamina Gaudijevskih oblika preslikana je u forme umetnosti pripitomljavanja vatre. Alhemicarskim veštinama Dominique je ponovo uvodi u prostor oslobodenu, pretvorenu u slobodnu toplinu kojom je moguce oplemeniti i najhladnije prostore strogih formi i funkcija.

Renzofocus

Renzofocus

Bathycafocus

Bathycafocus

Renzofocus

Ono što je prepoznatljivo u umetnickom izražavanju Dominique Imbert-a je minimalizam i procišcena forma, gde se citava strucna javnost divi njegovim vatrenim figurama. Takode, cesto prkoseci trendu i bez analize tržišta, Dominique Imbert stvara srcem, strasveno, a to mu se vraca sa nebrojano mnogo nagrada i priznanja.

Filiofocus

Filiofocus

Ifocus

Ifocus

Danas Focus zaposljava preko 80 ljudi i brižljivo je formirao mrežu svojih dilera u gotovo svim delovima sveta, Amerike, Evrope, Azije iAustralije... I beleži konstantan rast od 23% godišnje u poslednjih 15 godina.

Danas Focus prodaje preko 3000 modela godišnje ali uprkos tome , Focus nije izgubio prepoznatljivi duh koji mu je , u ostalom , kao maloj radionici na pocetku nastajanja doneo milionski Ugovor u Japanu što je predstavljalo prekretnicu u poslovnoj afirmaciji Focusa.

Gigafocus

Gigafocus

Žašto Focus

Zato što vatra treba da bude prijatelj, blizu srca i na dohvat ruke! Zato što vatra treba da se pridruži razgovoru kao pošasni gost! Zato što vatra treba da oplemeni... i da njenu muziku svu cuju!

Eurofocus 950

Eurofocus 950

Kinefocus

Kinefocus

Sigmafocus

Sigmafocus

Mašta je postala stvarnost..

Najnoviji katalog FOCUS kamina možete pogledati ovde.